Palveluita iloon ja suruun

Palveluita iloon ja suruun

Lue Riina Sydänmaanlakan kirjoittama haastattelu Jyväskylän Suruserenadista alta:

Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikkipedagogiopiskelijat Anni Järviö ja Heikki Isoniemi musisoivat keskellä ihmisten surua. Duo tekee hautajaiskeikkoja vastikään Jyväskylään toimintansa laajentaneen Suruserenadi-palvelun kautta.

Taustalla on Espoossa perustettu ja vähitellen yhä laajemmalle Suomeen levittäytyvä yritys, Kukkaserenadi Ay, joka aloitti toimintansa nimensä mukaisesti kukkaserenadeilla. Kukkaserenadi-palvelun kautta pystyy tilaamaan läheiselle kukat ja laulun kotiovelle merkkipäivän kunniaksi tai ihan muuten vaan.

Yritys laajensi kukkatervehdyksistä myös Suruserenadi-toimintaan, joka ulottuu Anni Järviön ja Heikki Isoniemen kautta nyt myös Jyväskylään. Palvelun tarkoituksena on lohduttaa ihmisiä heidän surussaan ja tuoda hautajaisiin koskettava sekä vainajaa kunnioittava esitys.

Kaksikolla on ohjelmisto, josta kappaleita voi valita, mutta myös toiveille jää Suruserenadissa tilaa.

–Toisten suru vaatiihienotunteisuutta ja arvokkuutta.

Hautajaiset eivät ole mitä tahansa keikkoja. Koen tämän todella tärkeäksi työksi. On hienoa, jos voi jotenkin auttaa surun käsittelyssä, Järviö toteaa.

–Niin kliseeltä kun se ehkä kuulostaakin, musiikilla on ihan oikeastikin parantava voima, Isoniemi jatkaa.

Suruserenadissa on potentiaalia

Toimitusjohtaja Samuli Kaltakari keksi idean Kukkaserenadista kevättalvella 2016 ja kertoo, että kun kysyntä alkoi kasvaa, oli pakko perustaa yritys.

–Aluksi suhtauduin Kukkaserenadiin lähinnä hulluna ajatuksena, mutta kun soittelin kavereilleni, he olivat todella innoissaan. Huomasimme, että Suomessa ei ole olemassa vastaavaa palvelua, Kaltakari kertoo.

–Kukkaserenadia alettiin pyydellä muun muassa Ouluun. Sinne on pääkaupunkiseudulta pitkä matka, ja siitäse sitten lähti: sovimme aluepartnerimalleja useammalle paikkakunnalle. Esimerkiksi Lohjalla ja Oulussa Suruserenadista vastaavat kuorot. Muusikot saavat keikkapalkkion itselleen, ja provisio menee Kukkaserenadi Ay:lle.

Kukkaserenadi on palveluista suositumpi, mutta Kaltakari näkee myös Suruserenadissa paljon potentiaalia.

– Jos minulta kysytään, tämä saisi levitä ihan koko Suomeen. Toivoisin, että saisimme nämä ainakin kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin, toimitusjohtaja Kaltakari sanoo.


Comments are closed.