Suruserenadi Lohja
Hiukan historiaa ja tietoa kuoron nykytilasta.
Edesmennyt kuoron sihteeri Aaro Mäenpää on kirjoittanut ”Mieleenmuistumia Lohjan Miesten 40-vuotistaipaleelta” mm. näin:
”Kun kolmekymmentäkaksi enemmän tai vähemmän tunnettua lohjalaismiestä neljäkymmentä vuotta sitten tarkemmin sanottuna 21.tammikuuta 1945, kokoontui Lohjan Yhteiskoululle tarkoituksena perustaa Lohjalle mieskuoro, ei se tapahtunut hetken mielijohteesta. Siemen oli pantu itämään jo jatkosodan ankeissa oloissa Syvärin rintamalla, Vienan-Karjalan laulumailla. Siellä toimivassa ”Keski-Syvärin laulajissa” oli lohjalaismiehillä vahva edustus. Tämän tietäen agronomi Eino Karrakoski masinoi edellämainitun tammikuun kokouksen, joka yksimielisesti päätti perustaa Lohjalle mieskuoron, jonka nimeksi aluksi tuli Lohjan Laulumiehet ehkä väärinkäsityksestä, koska pian perustamiskokouksen jälkeen pidetyssä kokouksessa nimeksi tuli Mieskuoro Lohjan Miehet ry.
Kuoron iän tällähetkellä ollessa 72 vuotta, on sinänsä saavutus, koska kuoron toiminta on jatkunut yhtäjaksoisesti ja toimii tällä hetkellä erittäin innostuneesti harjoitellen jatkuvasti uusia ja haastavampia ohjelmistoja. Mieskuoro Lohjan Miehet kuuluvatkin tänä päivänä olennaisena osana Lohjalaiseen musiikkikulttuuriin. Kuoron vahvuus on vaihdellut 30 ja 60 välillä vakiintuen nykyiseen n. 35 laulajaan. Perinteisesti vuosittaiseen toimintaan kuuluu joulukonsertti, kevätkonsertti, vappusimaus, itsenäisyysjuhlaan liittyvät laulut, erilaisten kirkkopyhien yhteyteen liittyvät esiintymiset kirkossa ja haudoilla sekä muita esiintymisiä n. 12 kpl tarpeen mukaan.
Mieskuoro Lohjan Miehet toimii erittäin tiiviissä yhteistoiminnassa sekä Lohjan Seurakunnan että Lohjan kaupungin kanssa. Yhteistyötä tehdään myös Lohjan orkesterin ja Lohjan Harmonikkakerhon kanssa. Mieskuoro Lohjan Miehet on harrastanut myös yhteispohjoismaista musiikkikulttuuria mieskuorolaulun saralla lähes koko olemassaolonsa aikana. Vuonna 1952 kuoro teki ensimmäisen vierailunsa Tanskaan. Kuorolla on ystävyyskuorot Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa. Kuorot tapaavat toisensa kolmen vuoden välein vuorotellen eri maassa.
Lauluehdotuksia siunaustilaisuuksiin
- O.Lindblad – Sotarukous
- Taneli Kuusisto – Suomalainen rukous
- Piae Cantiones sov. Heikki Klemetti – Tähden lempeen lailla
- Armas Järnefelt – Mennyt
- L. van Beethoven – Jumalan kunnia luonnossa
- Ole Bull – Kun maan melu haipuu
- P.Flemming – Ystävän haudalla
- T.A.Josephson – Serenaadi
- Selim Palmgren – Merenkulkijan kaipaus
YHTEYSTIEDOT
Pauli Tamminen
Puheenjohtaja
TAKANIITYNTIE 1, 08680 MUIJALA
040 580 8957
pauli.tamminen@kolumbus.fi
Markku Kanto-Aho
Sihteeri
KOLISTIMENKATU 4, 08150 LOHJA
050 332 2971
markku.kantoaho@gmail.com
Jarkko Åström
Taloudenhoitaja
SOLTINTIE 20, 08680 LOHJA
050 566 8042
jarkko.astrom@hotmail.com